اکثر داوطلبان کنکور، هنگام آزمون با کمبود وقت مواجه شده و این امر باعث استرس و خالی شدن ذهنشان از پاسخ سؤالات می گردد. اما چرا؟
جواب این سؤال بسیار ساده است: ” این دسته از داوطلبان با روش صحیح تست زدن در کنکور آشنایی نداشته و به آن تسلط کافی ندارند.”
اگر می خواهید شما جزو این دسته از داوطلبان نباشید به شما پیشنهاد می کنیم، به کمک خواندن این مقاله با تکنیکهای درست تست خوانی و تست زنی آشنا شوید تا هنگام آزمون با کمال آرامش به سؤالات پاسخ داده و درصد موفقیت خود را چندین برابر کنید.
اول مطالعه بعد تمرین و تکرار
بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان فکر می کنند تنها با تست زدن و نگاه به پاسخ آن ها می توانند در این زمینه موفق شوند. اما باید بدانند که این روش نه تنها صحیح نیست بلکه هنگام آزمون اصلی با دیدن سؤالاتی که هیچ گاه مفهوم آن را درک نکرده اند بیشتر دچار استرس می شوند.
دانستن این موضوع که “کسی مهارت تست زدن را بدست می آورد که ابتدا یک مطلب را کامل مطالعه و مفهوم آن را درک است”، بسیار ضرروی است.
و همانطور که همه می دانیم، اصل اساسی موفقیت تمرین و تکرار است؛ پس مهمترین اصل در فرآیند یادگیری دروس حل تست و تمرین زیاد است.
چگونه تست آموزشی بزنیم؟
به یاد داشته باشید که این مرحله نیز جزوی از مرحله یادگیری شما محسوب می شود، پس همیشه از جزوات، یا کتابها و فیلم های کمک آموزشی ایی استفاده کنید که دارای پاسخ نامه تشریحی اند، چرا که مهم ترین بخش تست زدن چک کردن صحیح بودن پاسخی است که داده اید.
در ضمن با این کار متوجه اشتباهات و نقاط ضعف و قوتتان شده و اگر جایی مشکل داشتید آن را با کمک پاسخ نامه حل می کنید.
اما دقت کنید که هرگز بعد از رسیدن به یک سؤال سخت بلافاصه به سراغ پاسخ نامه نروید. از الزامات تست زدن در کنکور داشتن مهارت در تست زنی و آمادگی حافظه است ، که این دو تنها از طریق تمرین به دست می آیند.
پاسخ نامه تشریحی فقط کمک می کند که پاسخ یک سؤال را به حافظه کوتاه مدت و تصویری خودتان بسپارید. در صورتیکه کنکور به مثابه یک ماراتن است، پس ما هم به حافظه ای به بلندای یک ماراتن نیاز داریم. این کار فقط با تمرین و مهارت به دست می آید .
برای این مرحله به این نکات هم توجه داشته باشید:
تقسیم بندی تست ها
تست ها را بخش بندی کنید و همه را یکجا امتحان نکنید. برای مثال اگر برای بخشی که مطالعه کرده اید ۶۰ سؤال تستی دارید، آنها را به سه یا چهار بخش ۲۰ یا ۱۵ سؤالی تقسیم کرده و بعد از هر بخش به سراغ پاسخ نامه رفته و پاسخ آنها را بررسی کنید.
با این کار صبر شما برای ادامه تست زنی بالاتر رفته و از این کار خسته نمی شوید. بعلاوه اگر همه را یکجا پاسخ دهید در نهایت با حجم زیاد پاسخ خای غلط خود مواجه شوید از این کار نا امید خواهید شد.
رفع اشکال تست زنی
این بخش مهم ترین بخش تقویت مهارت تست زنی است. در واقع تست زدن زمانی نتیجه ی خود را نشان میدهد که بررسی و رفع اشکال شده باشد. در حقیقت اگر قرار است در طول مطالعه ۳۰۰ تست را حل کنید، باید هر ۳۰۰ تست را به خوبی یاد گرفته باشید.
هر تست را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
- پاسخ درست داده اید:
کنار این تست ها علامت تیک “√” بزنید. با این سؤالات نقاط قوت خود را در بخش هایی که مفهوم آن را بهتر درک کرده اید پیدا می کنید. - پاسخ غلط داده اید:
کنار این تست ها علامت مثلث تو خالی ” ” بزنید. با رجوع به پاسخ نامه جواب صحیح را بررسی می کنید. اگر جواب را دریافتید که بیشتر روی آن تمرین می کنید تا این سؤال هم به سؤالات دسته اول اضافه شوند، در غیر اینصورت به معلم خود رجوع کنید تا آن را برای شما بیشتر توضیح دهد، و در نهایت پس از اطمینان از درک کامل پاسخ آن مثلث را تو پر ” ” کنید. - پاسخ را نمی دانستید یا شانسی زده اید:
کنار این تست ها علامت دایره تو خالی ” ” بزنید. این موضوع ممکن است به دلیل عدم مطالعه کافی یا درک درست آن باشد که در هر دو صورت مانند سؤالات دسته دوم با آن برخورد می کنیم. و در نهایت پس از اطمینان از درک کامل پاسخ آن دایره را تو پر ” ” کنید
نکته جالبی در تست وجود داشته: می توانید در کنار این تست ها علامت ستاره “*” بگذارید تا در پایان مطالعه جهت مرور مجدد به نکات قابل توجه این تست ها بیشتر دقت کنید.
اگر در هر بار تست زدن آن را رفع اشکال کنید ، یک بانک سؤال خوب از سؤالاتی خواهید داشت که برای جمع بندی ها یا برای دوره های قبل از آزمون می توانید از آن ها استفاده کنید.
تکنیک های حرفه ای تست زنی در کنکور
مهارت هایی که تا اینجا گفتیم، برای تقویت تست زنی بود که در طول سال و با تمرین و تکرار بدست می آیند. برای موفقیت در تست زنی سر جلسه آزمون علاوه بر این مهارت ها لازم است تا یکسری نکات و تکنیک ها را رعایت کنیم.
نکته قابل توجه در خصوص آزمون کنکور این است که سؤالات یک درس همگی امتیاز برابر داشته و هیچ کدام از دیگری امتیاز بیشتر یا کمتری ندارد، اما ممکن است ضرایب دروس مختلف با یکدیگر متفاوت باشند. بنابراین از صرف وقت بیش از حد معمول برای یک سؤال خودداری نمایید.
توجه کنید که هر پاسخ اشتباه معادل یک سوم، امتیاز منفی خواهد بود، به همین دلیل بهتر است با استفاده از روش های صحیح تست زنی تلاش کنید پاسخ های اشتباه خود را به حداقل برسانید.
در این قسمت اصولی ترین تکنیک های تست زنی سر جلسه آزمون و شیوه های صحیح تست زنی در کنکور یا به عبارتی بهترین روش های تست زنی را بررسی می کنیم.
بهترین روش های تست زنی کنکور
- با توجه به نقاط قوت و ضعف و توانایی خود، بهتر است قبل از آزمون هدف گذاری کنید با توجه به شرایط خود به چند سؤال از ۱۰ سؤال در یک مبحث پاسخ می دهید. (پس همانطور که قبلاً گفتیم با رفع اشکال تست زنی به این توانایی خود واقف شوید.)
- مجموعه سؤالات هر درس را در بازه ی زمانی کنترل شده، و ترجیحاً همان زمان پیشنهاد شده روی دفترچه، انجام دهید تا در هیچ بخشی از سؤالات دچار کمبود وقت نشوید.
- ابتدا سؤالات را به صورت روزنامه وار مطالعه و سؤالاتی را که از پاسخ آن صد در صد مطمئنید را پاسخ دهید.
- در کنار سؤالاتی که پاسخ آن را به هیچ وجه نمیدانید یک علامت مثل علامت منفی “-” قرار دهید.
- در کنار سؤالاتی که جوابشان وقت گیر است یا بین دو گزینه آن شک دارید یک علامت مثل علامت ضربدر “x” بگذارید.
- پس از اتمام بررسی و پاسخ دهی به همه سؤالات یک بخش، اگر هنوز فرصت دارید به سراغ سؤالات وقت گیر یا آن هایی که شک داشتید بروید.
- با مواجه ی سؤالات سخت و پیچیده اصلاً دست پاچه نشده و فقط در کنارشان علامت بگذارید.
- سؤالات را حتماً به ترتیب خود دفترچه پاسخ دهید و از نگاه کردن به سؤالات دیگر خودداری کنید تا دچار استرس نشوید.
- تا حد امکان به سؤالات زودتر از زمان تعیین شده پاسخ دهید. (معمولاً برای هر سؤال ریاضی ۹۰ ثانیه ، شیمی ۶۰ ثانیه، فیزیک ۷۵ ثانیه، زیست شناسی ۴۲ ثانیه، ادبیات ۴۳ ثانیه، معارف ۴۱ ثانیه و زبان ۴۸ ثانیه پیش بینی می شود.)
- سؤالات را کامل و به دقت مطالعه کرده و پس از اطمینان از جواب خود، آن را بلافاصله در پاسخ نامه وارد کرده و این کار را به انتهای زمان آزمون واگذار نکنید. در عین حال سعی کنید از سرعت عمل خوبی برخودار باشید.دقت کنید که در انتقال یکباره پاسخ ها به پاسخ نامه، ممکن است یا با کمبود وقت مواجه شده یا در ورود پاسخ ها دچار اشتباه شوید و تمامی پاسخ ها را جا به جا وارد کنید. اگر احساس کردید که با کمبود وقت مواجه اید، به سراغ سؤالات با ضریب بالاتر رفته و به آن ها پاسخ دهید.
- متن سؤالات را با دقت و به طور کامل بخوانید. قانونی می گوید همیشه نیمی از پاسخ در متن سؤال نهفته است. پس متن سؤال را با دقت و کامل بخوانید و به فعل هایی مثل : باشد _ نباشد _نیست _هست و… توجه کنید.
- اصلا اضطراب نداشته باشید. هر چه بیشتر استرس و عجله داشته باشید، پاسخ های غلط بیشتری خواهید داشت. بنابراین خونسردی خود را حفظ کرده و با آرامش تمام به پاسخ دهی سؤالات بپردازید.
- گزینه هایی که می دانید اشتباه اند را حذف کنید و بر روی آن ها خط بکشید.
- در سؤالات ریاضی و دروسی که با اعداد سروکار دارند، دقت داشته باشید که جواب نهایی را با شماره گزینه، اشتباه نگیرید. به عنوان مثال پاسخ را ۲ به دست آورده اید که در گزینه ۴ است. اما به اشتباه گزینه ۲ را انتخاب می کنید، درحالی که گزینه ۴ پاسخ درست سؤال است.
- از گزینه های طولانی نترسید، ممکن است همان ها پاسخ سؤال باشند. همچنین از سؤالات طولانی هم واهمه نداشته باشید، گاهی آسان ترین سؤال ها هستند.
- دقت به شماره سؤال در پاسخ نامه به هنگام وارد کردن پاسخ، یک نکته بسیار ضروری است که گاهی همین امر باعث بوجود آمدن فاجعه می شود.
- اگر در یکی از سؤالات دو گزینه ی کاملاً متناقض داریم می توان به جرأت گفت در اکثر موارد پاسخ یکی از این دو مورد متناقض است. پس در جواب ها هم دقت کنید تا این تکنیک تست زنی برای شما نیز جواب دهد .
- در کنکور های چند ساله اخیر مشاهده شده که طراح خواسته صحیح بودن یک فرمول را در چهار گزینه بررسی کنید .
- در این دسته از سؤالات هرگز به دنبال اثبات فرمول یا حل کامل آن تا رسیدن به جواب نباشید. فقط کافی است شما یک تساوی بین جواب و فرمول برقرار کنید. اگر تساوی برقرار شد گزینه صحیح همان گزینه است .
با توجه به تمامی آن چه که گفته شد می توان گفت، مهمترین اصل رسیدن به نتیجه مطلوب در کنکور علاوه بر تسلط بر روی مفاهیم، کسب توانایی در تست زنی است که این امر به وسیله تمرین و ممارست حاصل می شود. برای به نتیجه رسیدنِ تکنیک های تست زنی، حتما از شیوه های صحیح مطالعه و برنامه ریزی و تمرین های تست زنی استفاده کنید.
پس توصیه می کنیم علاوه بر تقویت مهارت تست زدن، از نحوه صحیح مطالعه دروس عمومی و تخصصی و همچنین شیوه های برنامه ریزی درسی نیز آگاه باشید. به این منظور می توانید به مقاله چگونه زیست بخوانیم مراجعه نمایید.