اگر به تازگی وارد جمع کنکوریها شنیدهاید، مطمئناً یکی از اساسیترین دغدغههایتان این است که “برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟” احتمالاً شما هم به هر یک از دوستان و هم دورهایهایتان که میرسید، از او میپرسید که روزی چقدر برای کنکور درس میخواند. بعد هم ساعات مطالعه او را با ساعات مطالعه خودتان مقایسه میکنید و اگر ساعات درس خواندن او از شما بیشتر باشد، حسابی استرس میگیرید و حس میکنید کمکاری کردهاید!
خب، این استرسها را دیگر کنار بگذارید. بیایید با هم یاد بگیریم که باید برای کنکور چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم.
برای کنکور روزی چند ساعت درس بخوانیم تا موفق شویم؟
بسیاری اوقات خیلی از مشاورهای تحصیلی به دانش آموزان میگویند که برای موفقیت در کنکور حتماً باید N ساعت در روز درس بخوانند. (مثلاً ۸ ساعت، ۱۰ ساعت یا بیشتر) اینجاست که دانش آموزی که تابهحال روزی ۳ ساعت هم درس نمیخوانده است، گیج میشود و از همان ابتدای کار اعتماد به نفسش را از دست میدهد. اگر حسابی عزمش را جزم کرده باشد، احتمالاً با هزاران سختی روز اول را شروع میکند. (ناگفته نماند که در همان روز اول حسابی از پا در میآید.) شاید حتی چند روز دیگر هم دست و پا شکسته ادامه دهد، اما بالاخره توانش تمام میشود و بعد از فقط چند روز دست از مطالعه میکشد. اینجاست که با خودش میگوید: ” من آدم درس خواندن برای کنکور نیستم.” و به کلی قید درس خواندن درست و حسابی را میزند.
شاید شما هم با خواندن این مطلب آه از نهادتان بلند شده باشد و گفته باشید: ” دست روی دلم نگذار.” بله. این موضوع درد مشترک بسیاری از دانش آموزان و کنکوریهاست.
اما متأسفانه مشاوران و معلمانی که چنین توصیههایی به دانش آموزان میکنند، سخت در اشتباه هستند! ما در اپلیکیشن بنیان هیچوقت چنین توصیهای به دانش آموزان نمیکنیم. هیچوقت نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید و گفت که همه باید تعداد ساعت مشخصی را درس بخوانند. زیرا بازدهی هر کسی متفاوت است و برنامه ریزی برای هر کس باید متفاوت باشد. (در ادامه این مطلب چند تکنیک بسیار قدرتمند را به شما میگوییم که میتوانند با ساعات کم، شما را به موفقیت برسانند.)
در پاسخ به این سؤال که “برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟” ما فقط میتوانیم یک توصیه داشته باشیم: هر چقدر که تابهحال به طور معمول درس میخواندید، یک یا دو ساعت به آن اضافه کنید. سپس بعد از این که یک هفته که به همین منوال درس خواندید و احساس کردید که توانایی بیشتر درس خواندن را دارید، یک ساعت دیگر به آن اضافه کنید. به همین منوال به تدریج ساعات مطالعهتان را بیشتر و بیشتر کنید. شاید بپرسید نهایتاً تا چند ساعت باید ادامه بدهم؟ تصمیم با شماست. ما فقط میتوانیم به شما بگوییم که رتبههای برتر کنکور چند ساعت در روز درس میخواندند تا شما هم از آنها الهام بگیرید و در این مورد تصمیم بگیرید.
رتبههای برتر کنکور چند ساعت در روز درس میخواندند؟
یادتان میآید گفتیم که بازدهی هر کسی متفاوت است و ساعات مطالعه مناسب هم برای هر کسی فرق میکند؟ مصاحبهای که با رتبههای برتر کنکور داشتهایم، این موضوع را اثبات میکند و نشان میدهد که حتی آنها هم همگی از یک نسخه پیروی نکردهاند.
برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟ بسیاری از رتبههای برتر کنکور، از جمله سجاد قاسمی رتبه ۲ کنکور انسانی، میگویند که در روزهایی که به مدرسه میرفتهاند، روزی ۳ تا ۴ ساعت درس میخواندند. در عین حال بعضی از آنها، از جمله فراز فرح وش رتبه ۵ کنکور ریاضی، میگویند که در روزهای مدرسه ۵ تا ۶ ساعت مطالعه میکردند.
بعضی از رتبههای برتر کنکور از جمله پارسا سیفی، رتبه ۱۰ کنکور تجربی، میگویند که در روزهای تعطیل ۸ تا ۱۰ ساعت مطالعه داشتهاند. بعضی از آنها هم مثل امید روانبخش رتبه ۲ کنکور تجربی در روزهای تعطیل ۱۰ تا ۱۲ ساعت درس میخواندهاند.
شما میتوانید با دانستن این موضوع، از این رتبههای برتر کنکور الهام بگیرید و هدف نهاییتان را چیزی در این بین تعیین کنید. اما باز هم تأکید میکنیم که هیچوقت از همین فردا تصمیم نگیرید که ساعت درس خواندنتان را چند برابر کنید. مثلاً اگر میخواهید در نهایت روزی ۸ ساعت درس بخوانید، از روزی ۲-۳ ساعت شروع کنید و هر هفته یک ساعت به آن اضافه کنید. یادتان باشد که آهسته و پیوسته رفتن بهتر از این است که گهی تند بروید و گهی هم خسته!
زیاد درس نخوان، هوشمندانه درس بخوان! ۴ تکنیک برای هوشمندانه درس خواندن
برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟ شاید شما هم این ضربالمثل را شنیده باشید که میگوید: ” هوشمندانه کار کردن بهتر از سخت کار کردن است.” آیا شما فکر میکنید که هر کسی که زیاد درس بخواند در کنکور موفق میشود؟ سالیان سال تجربهای که در گروه آموزشی بنیان داشتهایم نشان میدهد که این باور حقیقت ندارد. ما میتوانیم افرادی را برای شما مثال بزنیم که روزانه ۱۰ ساعت درس میخواندهاند، اما در کنکور موفق نشدهاند. همچنین میتوانیم افرادی را برایتان مثال بزنیم که روزانه ۵-۶ ساعت درس خواندهاند اما رتبههای خوبی کسب کردهاند. تفاوت کارشان در کجا بود؟ گروه اول سخت درس میخواندند، اما گروه دوم هوشمندانه! به همین دلیل است که ما آموزش قطره ای در اپلیکیشن بنیان را به صورت ویدئوهای ۵ تا ۱۵ دقیقهای تنظیم کردهایم. با استفاده از این ویدئوها نیازی نیست خودتان را برای درس خواندن به آب و آتش بزنید. بله میتوانید هوشمندانه یاد بگیرید و در مدتزمانهای کوتاهی مثل ۵ تا ۱۵ دقیقه یک مبحث را ملکه ذهنتان کنید.
پس در واقع به جای سؤال “برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟” باید این سؤال را بپرسید: ” برای کنکور چگونه درس بخوانیم؟”
اگر میخواهید تکنیک هوشمندانه درس خواندن را یاد بگیرید، نگاهی به روشهایی که در زیر میگوییم بیندازید:
۱. خواندن یاد گرفتن نیست.
بعضی از دانش آموزان ساعتها وقت صرف درس خواندن میکنند، اما واقعاً چیز زیادی یاد نمیگیرند یا به سرعت آنها را فراموش میکنند. اگر شما هم به این مشکل دچار هستید، نگران نباشید زیرا حافظهتان مشکلی ندارد! اشکال کار در نحوه درس خواندنتان است؛ زیرا خواندن و بازخوانی متون به معنای یادگیری فعال نیست.
برای داشتن یادگیری فعال و هوشمندانه، کارهای زیر را هنگام درس خواندن انجام دهید:
- تصور کنید معلم هستید و هر چه یاد میگیرید را به زبان خودتان آموزش دهید.
- چیزهایی که یاد میگیرید را به تجربههای شخصیتان ربط دهید. مثلاً وقتی قوانین فیزیک را میخوانید، به این فکر کنید که آن قانون در زندگی واقعی به چه شکلی خودش را نشان میدهد؟ اگر کمی خلاق باشید میتوانید آنچه در درسهای مختلف یاد میگیرید را به زندگی واقعیتان ربط دهید تا بهتر درکش کنید.
- برای اسامی عجیب و غریب رمز بگذارید تا بتوانید آنها را حفظ کنید. مثلاً ببینید آیا میتوانید با حروف اول کلمات آن یک اسم خنده دار دربیاورید؟ به این صورت درس خواندن برایتان جذابتر هم میشود.
۲. نقطهها را به هم وصل کنید!
برای کنکور چند ساعت درس بخوانیم؟ یک نکته که از میزان ساعات درس خواندن مهمتر است، این است که به نحوی مفید درس بخوانید. یک راه عالی برای درس خواندن مفید و فعالانه این است که در حین مطالعه سعی کنید اطلاعاتی که میخوانید را به یکدیگر ربط دهید تا بهتر در ذهنتان بمانند. سعی کنید اطلاعات مرتبط را در یک فلش کارت گروه بندی کنید.
۳. اهمیت آموزش قطرهای در مرور هوشمندانه
میخواهیم یک تکنیک به شما یاد بدهیم که با استفاده از آن، دیگر هیچ مبحثی را فراموش نکنید. اول بگوییم که لازمهی این تکنیک آن است که وقتی درس میخوانید، حتماً نت برداری کرده باشید. (با نت برداری و نوشتن نکات مهم، آن اطلاعات به نحوی عمیقتر در ذهنتان ثبت میشوند.)
تکنیک مرور کردن طلایی که میخواهیم یادتان بدهیم از این قرار است: فرض کنید دوشنبه یک مبحث از فیزیک را مطالعه میکنید. سه شنبه قبل از این که مبحث جدیدی را شروع کنید، ۱۵ دقیقه وقت بگذارید و نکات مهمی که روز قبل مطالعه کرده بودید را مرور کنید. سپس ۳ یا ۴ روز بعد (مثلاً جمعه یا شنبه) دوباره همان نکات را مرور کنید. سپس یک هفته بعد دوباره بازگردید و همان چیزی که دوشنبه پیش خوانده بودید را مرور کنید. همین کار را دو یا سه هفته بعد نیز دوباره تکرار کنید. به این منوال آن مبحث کاملاً ملکه ذهنتان میشود و در واقع از حافظه کوتاه مدتتان به حافظه بلند مدت انتقال پیدا میکند.
۴. به صورت گروهی مطالعه کنید.
اگر کنکوری هستید، هنوز هم میتوانید زندگی اجتماعیتان را حفظ کنید. با دوستانتان دور هم جمع شوید، یک پیتزا بگیرید و همگی با هم مشغول مطالعه شوید. درس خواندن با گروه به شما کمک میکند که انگیزه بگیرید و دیرتر خسته شوید. البته اگر امکان جمع شدن به صورت حضوری را ندارید، میتوانید قرارهای آنلاین با دوستانتان بگذارید. (هرچند پیتزاهای مجازی زیاد هم خوشمزه نیستند!)
سخن پایانی: یک پیشنهاد عالی برای کنکوریها
برای موفقیت در کنکور، همیشه فقط درس خواندن مهم نیست. گاهی اوقات بدون یک معلم خوب که مباحث سخت را برایتان آسان کند، هرچقدر هم درس بخوانید نمیتوانید آنطور که باید و شاید موضوع را درک کنید. ما در گروه آموزشی بنیان معتقدیم که ۱۰ دقیقه آموزش درست و خلاقانه که توسط یک دبیر کاربلد انجام شود، از دهها ساعت درس خواندن مفیدتر است. به همین دلیل با همکاری برترین دبیرهای ایران، دورههای آموزشی بسیار مفیدی برای شما تهیه کردهایم که درس خواندن را مثل آب خوردن آسان میکند. کافی است یک ویدئوی ۱۰ دقیقهای از آموزشهای بنیان را نگاه کنید تا لذت یادگیری سریع و آسان را تجربه کنید.